12 semne care iti arata daca ii este prea cald cainelui tau

Pe masura ce temperaturile cresc in timpul verii, animalele de companie se pot supraincalzi cu usurinta in aer liber sau in vehicule. Odata ce temperatura corpului cainelui atinge acest punct, este un motiv de ingrijorare, deoarece este nevoie doar de cateva grade in plus pentru a se produce o insolatie potential fatala. Cunoasteti modul corect de a va racori cainele – daca faceti aceast lucru gresit puteti face ca vasele de sange sa se micsoreze si sa impiedice eliberarea excesului de caldura.

PE SCURT

  • Luand masuri de precautie – si urmarind semnele de stres termic – va veti asigura ca patrupedul ramane in siguranta si racoros pe tot parcursul verii.
  • Atunci cand faceti plimbari in aer liber, alegeti sa va plimbati dimineata devreme sau seara pentru a profita de momentele mai racoroase ale zilei.
  • Evitati trotuarele fierbinti, care pot arde labutele cainelui si pot duce la supraincalzire; alegeti plimbarile pe iarba racoroasa.
  • Atunci cand afara este cald, cainele dumneavoastra are intotdeauna nevoie de acces la umbra si la apa rece.
  • Fiti atenti la semnele de supraincalzire, cum ar fi gafaitul si salivarea excesiva, temperatura corpului ridicata, ochii sticlosi si slabiciunea.

Retineti, nu doar temperatura conteaza cand vine vorba de siguranta la caldura pentru animalele de companie. Umiditatea conteaza si ea.

„Animalele gafaie pentru a evapora umezeala din plamani, ceea ce elimina caldura din corpul lor”, spune Dr. Barry Kellogg de la Humane Society Veterinary Medical Association intr-un comunicat de presa. „Daca umiditatea este prea mare, ele nu se pot racori si temperatura lor creste vertiginos la niveluri periculoase – foarte repede.”

Atunci cand este cald afara, asigurati-va intotdeauna ca patrupedul sa aiba acces la umbra si apa rece – si aduceti-l in interior intr-un spatiu cu aer conditionat in mod regulat pentru a se racori. Umbra ar trebui sa vina de la un copac, o prelata sau o veranda acoperita, de exemplu, deoarece acestea permit aerului sa circule liber. O casuta pentru caini nu va fi suficienta, deoarece poate amplifica caldura.

Masuri de precautie utile in lunile de vara

Desi ati putea fi tentat sa tundeti la piele blana lunga a cainelui dumneavoastra in timpul verii, acest lucru poate fi contraproductiv.

„Blana lor este conceputa nu doar pentru a-i tine cald in timpul iernii, ci si pentru a-i racori in timpul verii”, a declarat Dr. Roberta Westbrook, medic veterinar la Houston SPCA, pentru KPRC 2 News. „Asa ca ceea ce se intampla este ca, daca radem acesti caini, s-ar putea sa facem mai mult rau decat bine. Acum, pielea lor va fi expusa la lumina soarelui si ii expune la riscul de arsuri solare.”

Pentru a va proteja cainele de arsurile solare se poate folosi o crema de protectie solara netoxica, sigura pentru caini

Acest lucru este deosebit de important in cazul in care cainele dvs. este fara par sau are un nas roz sau de culoare deschisa, o blana scurta sau alba – sau daca petrece mult timp intins cu burta in sus.

Atunci cand faceti plimbari, alegeti primele ore ale diminetii sau seara pentru a profita de momentele mai racoroase ale zilei. Si aveti grija sa evitati pavajul fierbinte.

„Asta inseamna ca animalul tau de companie poate suferi arsuri in cateva secunde”, spune Westbrook. Nu numai atat, dar caldura care se ridica din beton sau asfalt poate supraincalzi rapid un animal care se afla aproape de sol. Daca este posibil, plimbati-va cainele pe iarba pentru a evita suprafetele fierbinti si limitati exercitiile in aer liber in zilele foarte calduroase.

Nu va lasati cainele intr-un vehicul, chiar daca nu este „atat de cald”

Cainii nu ar trebui lasati in vehicule in lunile de vara, chiar daca afara pare acceptabil termic. Temperatura din interiorul unei masini poate ajunge la 47 grade C in doar 10 minute, chiar si intr-o zi de 21 de grade.

De asemenea, nu este in regula sa va lasati animalul de companie intr-un vehicul care ruleaza cu aerul conditionat pornit. Dupa cum noteaza The Humane Society of the United States, „Intr-o zi cu 35 de grade, de exemplu, temperatura din interiorul unei masini cu geamurile usor deschise poate ajunge la 39 grade in 10 minute. Dupa 30 de minute, temperatura va ajunge la 49 de grade. Animalul dumneavoastra de companie poate suferi leziuni ireversibile ale organelor sau chiar muri”.

Cunoasteti semnele insolatiei

Daca temperatura corpului cainelui dumneavoastra ajunge la 43 grade C sau mai mult, rezultatul este insolatia. Cu toate acestea, o temperatura de peste 39 grade C este un motiv de ingrijorare. Va recomandam sa invatati de la medicul veterinar cum se ia corect temperatura la un caine (trebuie sa se faca rectal) si sa investiti intr-un termometru digital pe care sa-l desemnati doar pentru uzul cainelui.

Acesta este de folos daca va ingrijoreaza catelul ca este supraincalzit si trebuie sa ii cunoasteti temperatura corpului. Cu toate acestea, daca aveti indoieli, solicitati imediat asistenta veterinara de urgenta.

Orice caine poate fi afectat, dar unii caini prezinta un risc mai mare de insolatie decat altii, inclusiv rasele brahicefalice (caini cu fata plata si nasul scurt), varstnicii, cateii si cainii cu afectiuni cronice.

Simptomele de supraincalzire includ:

  • Temperatura corporala crescuta
  • Slabiciune, cadere
  • Gafait puternic sau respiratie rapida
  • Limba, gingiile de culoare rosu aprins sau rosu inchis
  • Salivare excesiva
  • Clatinarea, impiedicarea
  • Ochi sticlosi
  • Varsaturi, diaree cu sange
  • Setea excesiva
  • Crize convulsive
  • Cresterea pulsului si a batailor inimii
  • Inconstienta

Daca temperatura cainelui dumneavoastra este de 40 de grade sau mai mica – si este in picioare si alert – oferiti-i mici cantitati de apa si raciti-l inmuindu-i corpul cu apa calduta (nu rece) sau cu un prosop umed

Nu folositi gheata sau apa cu gheata. Westbrook explica:

„Daca luam ceva foarte rece, cum ar fi gheata, si il punem direct pe piele, vasele de sange spun ‘oh, e rece’, iar vasele se micsoreaza si devin mai inguste. Cand se intampla acest lucru, nu mai poti elibera caldura la fel de bine. Nu vrem sa punem gheata pe ele si nu vrem sa le scufundam intr-o baie de gheata.”

Daca se atinge punctul critic, ar trebui sa va duceti imediat cainele la o clinica veterinara, chiar daca pare sa se recupereze. Prevenirea este de departe cea mai buna optiune, deoarece in momentul in care cainele dumneavoastra prezinta simptome de insolatie, s-ar putea sa fie prea tarziu pentru a-l salva.

Mentineti cainele rece in aceasta vara

Pe langa faptul ca ii oferiti multa umbra, apa filtrata, proaspata si racoroasa si acces la aerul conditionat, daca este posibil, dati-i patrupedului sansa de a se juca intr-un stropitor sau intr-o piscina pentru copii, daca este interesat. Unii caini se bucura, de asemenea, de o stropire blanda cu un furtun – doar aveti grija la excesul de apa.

Si, pentru un rasfat special in zilele calduroase de vara, oferiti-i animalului dvs. de companie o inghetata din bulion de oase facuta in casa – este modul perfect pentru a se racori in timp ce se bucura de o gustare sanatoasa.

Articol tradus de Echipa Cattitude Brands cu scop educational si informativ. Sursa Dr. Karen Shaw Becker. Link catre articolul original mai jos.
Sfatul medicului veterinar curant sau de specialitate al animalului dvs. de companie trebuie consultat in luarea tuturor deciziilor privind tratamentul situatiilor mentionate in Articol.

https://www.barkandwhiskers.com/heat-safety-for-dogs/

Articole Similare

Post navigation