Noua colectie Hurtta a venit atat cu proprietati imbunatatite ale materialelor din care sunt confectionate hainele, cat si cu un nou design. Datorita eforturilor concentrate pe dezvoltarea produsului, materialul Hurttex din tesatura laminata Houndtex® este chiar mai fin, mai moale si mai silentios (aviz vanatorilor) atunci cand este folosit, fata de modelele precedente. Acest lucru imbunatateste in mod semnificativ confortul de utilizare a hainelor de ploaie si a celor termice, in special pentru cainii mici si cainii neobisnuiti sa poarte haine.
Rezistenta la murdarie, impermeabilitatea si respirabilitatea tesaturilor laminate Houndtex® se potrivesc cu cele ale unor echipamente de inalta calitate pentru activitatile montane destinate oamenilor. Materialele folisite in colectia Hurtta Outdoors au fost concepute pentru conditii deosebit de solicitante si uzuri grele, facandu-le perfecte pentru activitatile petrecute cu cainii in aer liber.
Instructiuni de ingrijire
- Toate echipamentele si hainele Hurtta sunt lavabile in masina de spalat.
- Cand sunt ingrijite in mod corespunzator, acestea vor avea o durata de utilizare optima mult mai mare (exprimata in ani) fara a-si pierde proprietatile.
- Recomandarile de spalare sunt incluse in instructiunile de ingrijire pentru fiecare imbracaminte.
- Respectati intotdeauna instructiunile de ingrijire date.
- Spalarea articolelor de imbracaminte la temperatura gresita, invartirea rapida sau uscarea la rotatii mari pot dauna cusaturilor sau altor detalii si drept urmare altereaza proprietatile din fabricatie ale imbracamintei.
- Centrifugarea duce la “spargerea” porilor membranei, conducand la disparitia efectului de impermeabilizare si de protectiei impotriva vantului. Trebuie sa intelegeti ca membranele laminate au o permeabilitate unidirectionala. Practic, vaporii de apa (posibili sa apara intre corpul animalului si imbracaminte) vor penetra membrana dinspre interior spre exterior, evaporandu-se sub actiunea caldurii degajate de corpul animalului. In acelasi timp, apa de ploaie sau zapada topita sau curentii de aer (vantul) nu pot penetra membrana de la exterior spre interior. Pentru similitudine, puteti compara membranele similare de la produsele Goretex, Simpatex, Comfortex, etc.
- Evitati utilizarea balsamurilor pentru rufe, deoarece acestea afecteaza respirabilitatea membranei Houndtex®. Practic, balsamurile pot “colmata” porii membrane, ca o consecinta va aparea fenomenul de condensare a apei intre tesatura si corpul animalului.
- Imbracamintea pentru catei ce are inglobata membrane este recomandabil a fi spalata manual cu ajutorul detergentilor usori si nonalergici. Exista pe piata o gama de produse speciale destinate curatarii tesaturile tehnice (din acesta familie facand parte si membranele laminate).
- Temperatura apei la spalare este bine sa fie intre 30 si 40 de grade, temperaturile mari afecteaza iremediabil proprietatile tesaturilor tehnice.
- Desi poate fi mai “incomod”, o spalare manuala este de preferat spalarii in masina de spalat. Pentru aceasta, turnati un capacel de detergent intr-un vas cu apa (de aproximativ 5-7 l), introduceti hainuta si lasati la inmuiere timp de 10 – 15 minute. Spalati apoi manual, iar la final limpeziti abundent cu apa rece. Stoarceti prin presare usoara si lasati sa se usuce la temperatura camerei, fara expunere la raze solare. Uscarea tesaturilor tehnice se face intr-un timp foarte scurt datorita proprietatilor tesaturilor de acest gen.
Toate produsele Hurtta Houndtex® sunt rezistente la apa si murdarie. Cu timpul, uzura si spalarea puternica sau foarte frecventa pot slabi impermeabilitatea produselor. Acest neajuns este usor de restabilit cu solutii de impermeabilizare pentru tesaturile tehnice vandute in magazinele de produse sportive. Atentie, reimpermeabilizarea se face dupa spalare si stoarcere, cand haina este inca umeda. Pulverizati usor solutia si lasati apoi sa se usuce asa cum am descris mai sus.
Posibilitati de reparare
Intepaturi, zgarieturi profunde sau chiar sfasierea membranei din care este confectionata hainuta pot aparea pe durata ei de folosire. In aceste cazuri, proprietatile tehnice scad cu peste 60%. Ce facem in acest caz? In niciun caz nu vom incerca sa coasem materialul! Prin coasere nu facem decat sa intepam membrana si sa ii scadem si mai mult proprietatile din fabricatie. Cusaturile originale sunt facute intr-un mod total diferit fata de cele artizanale, efectuate acasa – se foloseste ata sintetica si apoi se aplica un procedeu de laminare – rezultand asa zisele cusaturi calde (impermeabile ca rezultat al fuziunii dintre ata si materialul cusut).
Cumparam o haina noua? Nu, nici gand!
Exista pe piata (in magazinele cu articole sportive) kit-uri de reparat membrane si tesaturi tehnice. Acestea ofera solutii de remediere ce readuc 100% materialul la proprietatile initiale, fara sa afecteze aspectul hainutei. Mai exact, este vorba despre petice incolore, colorate sau sub forma de “tatuaj” (figurine) ce se lipesc peste portiunea afectata. Cum procedam?
- Curatam foarte bine locul din jurul taieturii – mai intai cu apa si detergent usor (daca este cazul), uscam si apoi degresam stergand / tamponand usor cu alcool.
- Taiem posibilele filamente de material ce pot aparea pe marginile taieturii si apoi aplicam peticul. Aplicarea se face dinspre centru spre margini.
- Netezim si presam intreaga suprafata a peticului
- Lasam apoi haina in repaos pentru ca adezivul sa isi faca efectul pentru 12 – 24 de ore.
Rezultatul? Uimitor!
Posibile inconveniente
Daca nu sunteti echipat corespunzator cu accesorizarea catelului Dvs., s-ar putea ca plimbarile in aer liber sa nu fie la fel de placute si lungi ca pentru prietenul blanos! 😊