„Mucusul ocular”, sau secretia oculara, poate fi derutanta pentru proprietarii de caini, pur si simplu pentru ca isi poate schimba aspectul de la o zi la alta. Asadar, trebuie doar sa o stergeti sau este vreodata un motiv de ingrijorare?
Cainii au secretii din ochi la fel ca si oamenii. In functie de culoarea, cantitatea si consistenta acesteia – impreuna cu alte semne si simptome – poate fi normala sau un semn de boala, leziune sau infectie.
In general, in cazul in care observati cum cainele isi freaca sau isi atinge cu laba zona ochilor, sau incepe brusc sa stranga din ochi, ar trebui sa consultati un medic veterinar pentru a exclude o infectie sau o leziune. Cu toate acestea, puteti afla multe lucruri daca va familiarizati cu unele tipuri comune de secretii pe care le puteti remarca la ochii patrupedului.
7 Tipuri de secretii oculare la caini
1. Secretia galbena sau verde – Acesta este adesea un semn al unui ochi infectat. Infectia se poate datora unei bacterii sau unei afectiuni ascunse sub pleoapa, cum ar fi ranile corneei sau ochiul uscat. Deseori, ochii cainelui dvs. vor fi, de asemenea, rosii si durerosi, asa ca este posibil sa-l observati frecandu-si ochii pe canapea sau dand cu laba pe ei.
Conjunctivita, sau inflamatia mucoasei oculare cunoscuta in mod obisnuit sub numele de ochi roz, poate duce, de asemenea, la secretii verzi sau galbene. Aceasta afectiune poate fi declansata de alergii, leziuni sau ochii uscati. Daca ochiul roz nu se vindeca dupa o zi sau doua, nu raspunde la tratament sau este insotit de opacitate la nivelul corneei, ar trebui sa va adresati medicului veterinar pentru un control.

2. Secretie densa, galbena – Animalele de companie cu keratoconjunctivita sicca (KCS), sau ochi uscat, pot avea o descarcare de secretie groasa, galbena din ochii lor. Aceasta poate avea o textura gumoasa si poate face ca pleoapele sa i se lipeasca. Acest lucru se intampla deoarece amestecul de lacrimi consta in cea mai mare parte din ulei si mucus in loc de apa.
Cea mai frecventa cauza a KCS la caini este inflamatia imun mediata si distrugerea tesuturilor in glandele producatoare de lacrimi, o problema des intalnita la cockerii spanioli, schnauzerii in miniatura si terrierii West Highland White. Rasele brahicefalice (rase cu botul scurt si ochi proeminenti), cum ar fi Cavalier King Charles spaniel, buldog englez, Lhasa Apso, pug si Shih Tzu sunt, de asemenea, predispuse la KCS.

3. Ochii umezi – Epifora este un termen folosit pentru a descrie secretia apoasa sau lacrimarea excesiva. De obicei, se datoreaza iritatiei oculare, cauzata de un obiect strain sau de praf, de exemplu, sau scurgerii anormale a lacrimilor. Daca lacrimarea excesiva dispare dupa un episod scurt, este probabil ca s-a datorat unui factor iritant.
Cu toate acestea, lacrimarea cronica a ochilor poate fi un semn al canalelor lacrimale blocate si al ranilor de cornee. Conjunctivita virala, glaucomul, alergiile sau o anomalie structurala a pleoapei sau a genelor pot provoca, de asemenea, ochi inlacrimati. Printre acestea din urma se numara:
- Entropie – Pleoapa inferioara se pliaza spre interior, ceea ce duce la durere, iritatie si lacrimare excesiva.
- Trichiaza – Genele cresc in directia gresita, provocand durere si iritatie.
- Ectropie – O afectiune in care pleoapa inferioara se coboara sau se rostogoleste in afara suprafetei ochiului, provocand iritatii si lacrimare.
- Distichiaza – Cresterea excesiva genelor cainelui se freaca de cornee, iritand-o. Ochiul afectat devine rosu, inflamat si poate dezvolta o secretie.
4. Pete lacrimale brun-rosiatice – Petele lacrimale sunt cauzate de un pigment din lacrimi numit porfirina, care capata o culoare brun-rosiatica dupa expunerea la aer. Este mai evident la cainii cu fata alba sau de culoare deschisa. Atata timp cat nu sunt prezente alte simptome si cainele dumneavoastra nu este deranjat de scurgere, colorarea lacrimilor este in primul rand o problema cosmetica.
Pentru a preveni petele lacrimale, stergeti fata cainelui dumneavoastra cu o carpa calda si umeda cel putin de doua ori pe zi pentru a ajuta la indepartarea umezelii care contine porfirina. Mentinerea parului de pe fata tuns este, de asemenea, importanta, la fel ca si curatarea periodica.
5. O usoara crusta – Scurgerile oculare, cunoscute si sub numele de ” mucozitati oculare”, sunt un fenomen normal datorat acumularii lacrimilor in coltul interior al ochiului, ceea ce duce la formarea unei mici cantitati de cruste sau de spuma. Este posibil sa o observati cel mai des dimineata si nu este un motiv de ingrijorare. Totusi, daca observati o crestere a cantitatii de secretie oculara sau daca aceasta este insotita de semne de durere sau mancarime, ar trebui sa mergeti la un control.
6. Scurgere de culoare roz sau rosie a ochilor – Acest lucru se poate datora unei leziuni, ceea ce duce la o scurgere cu sange. Un tip de ciuperca cunoscuta sub numele de Malassezia pachydermatis este, de asemenea, asociata cu ulcerele corneene, care poate provoca o secretie rosiatica. Daca animalul dumneavoastra de companie are un ulcer cornean, conjunctiva ochiului (tesutul roz care captuseste partea inferioara a pleoapelor) va capata o culoare rosie aprinsa.
De asemenea, este posibil sa existe o oarecare umflatura. Daca afectiunea este dureroasa, cainele dvs. va da semne de disconfort, cum ar fi ca se uita cu ochii intredeschisi sau isi va atinge fata cu labuta.
Mai mult, animalul dumneavoastra de companie ar putea avea o zgarietura sau o alta rana pe suprafata ochiului cauzata de contactul cu o planta sau un tufis, o zgarietura de la un alt animal, o iritatie chimica (de la sampon, de exemplu) sau un corp strain care se prinde sub o pleoapa si se freaca abraziv de ochi.
Cainele sau pisica isi pot provoca rani prin frecarea sau zgarierea capului sau a urechilor.
7. Mucus sau secretie asemanatoare puroiului – Cainele dumneavoastra are o a treia pleoapa in coltul fiecarui ochi, situata sub pleoapa inferioara. Aceasta adaposteste o glanda lacrimala si, atunci cand este sanatoasa, ramane ascunsa si nu poate fi vazuta cu ochiul liber. Uneori, glanda poate sa iasa afara sau sa se prolapseze, ceea ce duce la o umflatura de culoare rosu aprins, cunoscuta sub numele de ochi de cirese. Aceasta poate fi insotita de o scurgere de mucus sau puroi.
In timp ce ochiul de cirese nu este de obicei dureros pentru caini, odata ce glanda iese afara, aceasta poate deveni din ce in ce mai inflamata si este vulnerabila la infectii. Un protocol holistic agresiv poate ajuta la controlul inflamatiei asociate cu aceasta afectiune, dar poate fi necesara inlocuirea glandei.
Retineti ca ochii cainelui dvs. dezvaluie indicii despre starea sa generala de sanatate. Multe afectiuni cronice se pot manifesta la nivelul ochilor. Ori de cate ori observati o secretie oculara neobisnuita, consultati medicul veterinar pentru a exclude o afectiune.
Consultarea unui oftalmolog veterinar pentru cazurile complicate este o alta optiune pentru a va asigura ca nu v-a scapat nimic. Adesea, afectiunile oculare sunt tratabile atunci cand sunt depistate la timp, dar pot evolua spre leziuni permanente sau pierderea vederii daca nu sunt tratate.



Articol tradus de Echipa Cattitude Brands cu scop educational si informativ. Sursa Dr. Karen Shaw Becker. Link catre articolul original mai jos. Sfatul medicului veterinar curant sau de specialitate al animalului dvs. de companie trebuie consultat in luarea tuturor deciziilor privind tratamentul situatiilor mentionate in Articol.
https://www.barkandwhiskers.com/dog-eye-discharge/