Modurile minunate in care pisicile comunica cu oamenii

Prezentand o dovada in plus la teoria conform careia pisicile si stapanii lor se leaga prin propria lor forma unica de comunicare, aceste doua studii confirma, de asemenea, cercetarile anterioare care sugereaza ca domesticirea a permis pisicilor sa comunice mai bine cu oamenii.

Iata care este secretul pentru a atrage atentia pisicii tale

PE SCURT
  • Un mic studiu recent efectuat pe pisici din Marea Britanie indica faptul ca, atat cainii (plus anumite alte animale domestice) cat si felinele membre cu drepturi depline ale familiei au capacitatea de a urmari gesturile de indicare ale oamenilor.
  • Studiul a implicat doar 9 pisici, dupa ce lotul initial de 200 de pisici a fost evaluat cu atentie pentru a identifica doar pisicile care nu erau tematoare sau anxioase si care erau interesate sa participe la studiu.
  • Aceste rezultate pot sugera ca domesticirea a avut drept rezultat aparitia pisicilor cu abilitati social-cognitive care le permit sa comunice mai bine cu oamenii.
  • Rezultatele unui studiu anterior sugereaza ca pisicile de interior reactioneaza la „vocile de pisicuta” (voci inalte) ale stapanului lor, dar nu neaparat la vocile lor normale; aceleasi pisici au reactionat foarte putin sau deloc la vocile strainilor, chiar si la „vocile de pisicuta” ale acestora.
  • Cercetarile anterioare privind comunicarea felinelor cu oamenii sugereaza ca pisicile incearca sa comunice cu noi pentru a ne solicita ajutorul atunci cand este nevoie; cu toate acestea, modul in care persoana este atenta la pisica in acel moment determina strategia de comunicare a pisicii.

A arata cu degetul/mana la sau spre ceva este o forma de comunicare exclusiv umana. Bebelusii umani sunt capabili sa inteleaga gesturile de indicare cu degetul/mana pana ajung la varsta de 9-12 luni.

Pe taramul animalelor, cercetarile arata ca o serie de animale domestice, inclusiv caii, caprele, porcii si, desigur, caini, pot, de asemenea, sa urmareasca gesturile noastre de indicare.

Dar, ce se intampla cu pisicile?


Esantionul de 200 de pisici este redus la 9 participanti în cadrul studiului

Daca sunteti un fan al pisicilor, probabil ca stiti ca prietenii nostri felini nu beneficiaza de aceeasi atentie din partea cercetatorilor ca si cainii, mai ales cand vine vorba de abilitatile lor social-cognitive.

Dar, din fericire pentru noi, un cercetator de la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie, pe nume Claudia Wascher, a decis sa afle daca si pisicile au capacitatea de a intelege gesturile de indicare.

Acest studiu a aparut pentru ca o studenta, Margaret Mases, m-a abordat si mi-a spus ca ar vrea sa testeze pisicile. Am fost absolut de acord pentru ca pisicile sunt o specie interesanta si putin studiata.

Claudia Wascher

Pentru studiul lor, Wascher si Mases au decis sa reproduca si sa extinda o cercetare veche de 20 de ani, care a aratat ca pisicile ar putea fi capabile sa urmareasca gesturile de indicare ale oamenilor.

Mases a analizat cu atentie aproximativ 200 de pisici salvate care traiesc intr-un adapost din Lituania si le-a identificat pe cele care pareau sa se simta bine izolate intr-o camera de testare cu un om necunoscut.

Pisicile fiind pisici, din cele 200 de pisici evaluate, doar 9 au reusit sa treaca testul!

Una dintre probleme a fost ca multe dintre pisici nu erau interesate de test sau de a fi izolate in camera sau de ceea ce acest om strain dorea de la ele. In astfel de teste cognitive, este important ca subiectul sa stie ce intrebare i se pune si sa fie motivat sa ia parte la experiment.

CLAUDIA WASCHER

Pisicile inteleg gesturile de indicare cu degetul cel putin 75% din timp

Pentru test, Mases a prezentat pisicilor doua pahare, fiecare continand cate o bucatica de mancare. Apoi, ca prim gest a aratat cu degetul direct spre unul dintre ele, dupa care a aratat cu degetul peste corpul ei spre unul dintre pahare, al doilea gest.

In general, experimentul a aratat ca pisicile au fost capabile sa urmareasca gesturile de indicare ale oamenilor. Ca grup, rata lor de succes a fost de aproximativ 75%, iar performanta lor a fost semnificativ mai mare decat cea a intamplarii (adica, coincidenta) pentru ambele gesturi de indicare.

Rezultatele publicate in Jurnalul de Psihologie Comparative se adauga la cercetarile anterioare de acum 20 de ani, insa coautorii studiului precizeaza ca este necesara o explorare suplimentara pentru a intelege mecanismele care stau la baza comportamentului pisicilor.

Un aspect interesant al studiilor de acest gen, dintr-o perspectiva evolutionista, este faptul ca nici pisicile domestice, nici stramosii lor salbatici nu folosesc gesturi de indicare pentru a comunica.

Asadar, ar putea insemna acest lucru ca procesul de domesticire a avut ca rezultat pisici cu abilitati social-cognitive care le permit sa comunice mai bine cu oamenii? Mintile curioase vor sa stie!


Pisicile raspund si la vocile oamenilor

Rezultatele unui studiu publicat la sfarsitul anului 2022 sugereaza ca pisicile reactioneaza la vocea stapanului lor – in special atunci cand vorbim cu o „voce de pisicuta” ascutita – dar nu si la vocile strainilor.

In timp ce cainii reactioneaza atat atunci cand stapanii lor, cat si strainii le vorbesc direct, pisicile par sa puna pe toata lumea, cu exceptia omului lor, pe lista de ignorare.

Potrivit autorului principal al studiului, Charlotte de Mouzon de la Universitatea Paris Nanterre din Franta, acest lucru sugereaza ca pisicile si stapanii lor se leaga prin propria lor forma unica de comunicare.

Pentru studiul lor, de Mouzon si colegii ei au recrutat 16 pisici (9 masculi si 7 femele) care locuiau in garsoniere, fie ca unic animal de companie cu o proprietara, fie in perechi cu un cuplu heterosexual.

Toti oamenii din studiu erau studenti la medicina veterinara la Scoala Nationala Veterinara din Alfort, langa Paris; pisicile aveau varste cuprinse intre 8 luni si 2 ani.

Stapanii au fost rugati sa foloseasca o voce ridicata pentru a-si striga pisicile pe nume si, de asemenea, sa spuna fraze (in franceza) precum: „Vrei sa ne jucam?”, „Vrei sa mananci?”, „Ne vedem mai tarziu!” si „Ce mai faci?”. Acestia au repetat apoi aceleasi fraze catre oameni, folosind vocea lor normala.

Cercetatorii au inregistrat totul, impreuna cu vocile a 16 femei pe care pisicile nu le cunosteau, spunand aceleasi 4 fraze oamenilor si pisicilor prin intermediul unei inregistrari video in laboratorul lui Mouzon.

Inregistrarile au fost apoi redate pisicilor in propriile lor case, in prezenta stapanilor lor, dar fara a interactiona cu ele. Interesant este ca, atunci cand pisicile auzeau „vocile de pisicuta” ale proprietarilor lor, acestea aveau tendinta de a se opri din ceea ce faceau si de a incepe sa faca altceva, de exemplu, sa se uite in jur, sa-si miste urechile si coada sau sa ramana nemiscate. Erau vizibil mai putin receptive atunci cand stapanii lor foloseau vocile lor normale.

Cu toate acestea, atunci cand au auzit strainii vorbindu-le pe „vocea pisicutelor”, strigandu-le pe nume si indemnandu-le sa se joace sau sa manance, pisicile i-au ignorat in mare parte.

Potrivit lui de Mouzon, acest lucru s-ar putea datora faptului ca toate cele 16 pisici erau exclusiv pisici de interior, cu o interactiune mica sau deloc cu strainii. Ea crede ca rezultatele sunt o dovada in plus ca pisicile au abilitati cognitive sociale considerabile si sunt „indivizi sensibili si comunicativi”.

Stim ca ele reactioneaza la acest tip de limbaj si este o modalitate buna pentru pisici sa stie ca ne adresam lor. Asadar, ar trebui sa ne simtim increzatori cand ne adresam pisicilor noastre cu acest tip de „limbaj de copil.

Charlotte de Mouzon

Secretul pentru a atrage atentia pisicii tale

Potrivit unui studiu din 2021, pisicile ar putea fi mai bune la „citirea incaperii” decat se credea pana acum, prin analiza cu atentie comportamentul stapanilor lor. In timp ce membrii familiei feline, in mod evident, nu latra si nu dau din labute la noi pentru a ne atrage atentia, asa cum fac adesea cainii, se pare ca au propriile metode de a solicita ajutorul uman.

In mod interesant, cercetatorii au descoperit ca modul in care pisicile procedeaza pentru a cere ajutor depinde de comportamentul oamenilor implicati. Altfel spus, pisicile isi ajusteaza modul in care solicita atentia in functie de starea de atentie a persoanei careia ii cer ajutorul.

Acest lucru discrediteaza vechiul mit conform careia pisicile nu au nici prea mult interes si nici capacitatea de a comunica cu oamenii lor.

Pentru studiu, pisicile au primit un puzzle pe care il puteau rezolva (o recompensa usor de atins intr-un recipient cu capacul desfacut) si un puzzle nerezolvabil (o recompensa intr-un recipient inchis). De asemenea, in camera era prezent fie un stapan atent, fie unul neatent.

Cercetatorii au observat ca, atunci cand pisicile reuseau sa obtina cu usurinta recompensa din oferta usor rezolvabila, nu implicau omul. Cu toate acestea, atunci cand li s-a prezentat recompensa in recipientul inchis, ele au incercat anumite comportamente pentru a comunica omului enigma lor.

De exemplu, acestea se uitau in mod repetat la recompensa si apoi la persoana in incercarea de a atrage atentia si ajutorul acesteia.

Si mai interesant este faptul ca pisicile isi schimbau comportamentul in functie de cat de disponibil isi percepeau stapanul. Atunci cand persoana se uita la ele si le acorda atentie, pisicile erau, de asemenea, mai implicate – de exemplu, se uitau mai repede la persoana respectiva si se apropiau mai des de recipient. Atunci cand stapanul nu era atent, pisicile isi ajustau comportamentul in consecinta.

Aceste abilitati cognitive sunt considerate de oamenii de stiinta ca fiind sofisticate si se credea ca sunt folosite de caini, dar nu si de pisici.

O parte esentiala a oricarei relatii este comunicarea, iar acest studiu arata ca pisicile sunt, probabil, comunicatori mai buni decat am crezut noi.
Cu cat un proprietar de pisica este mai atent, cu atat pisica sa va fi mai implicata in schimb, ceea ce face ca relatia lor sa fie mai puternica.

François Martin, MA, PhD, director de proiect

Aceasta poate fi o distinctie importanta. In timp ce multi caini vor face „orice este nevoie” pentru a atrage atentia si ajutorul omului lor daca au nevoie de el, pisicile tind in mod natural sa fie mai putin asertive. Acest lucru inseamna trebuie sa ne asiguram ori de cate ori putem pisicile ca suntem prezenti si disponibili pentru ele daca au nevoie de noi.

Acestea fiind spuse, este de asemenea important sa recunoastem ca, pisicile fiind pisici, felina ta BFF poate alege sa te ignore, indiferent de cat de prezent si de linistitor esti!

Articol tradus de Echipa Cattitude Brands cu scop educational si informativ. Sursa Dr. Karen Shaw Becker. Link catre articolul original mai jos.

https://www.barkandwhiskers.com/2023-07-08-cats-understand-pointing-gestures/

Articole Similare

Post navigation