Odata cu venirea toamnei, sunt sanse sa vedeti mai multe fructe dulci si crocante in pietele locale.
Fructul de care vorbim in acest articol este bogat in antioxidanti care stimuleaza sistemul imunitar si a fost apreciat pentru beneficiile sale antiinflamatorii inca din cele mai vechi timpuri. Blanosul tau l-a incercat pana acum?
PE SCURT
- Perele contin patru compusi fenolici principali: acidul clorogenic, arbutina, epicatechina si rutina, care acționează ca antioxidanți puternici și sunt prezenti din abundentă in pulpa si coaja fructului
- S-a constatat ca acesti compusi fenolici ajuta la protejarea animalutelor impotriva bolilor cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, precum si la îmbunatatirea sistemului lor imunitar. De asemenea, au proprietati anticancerigene, antimutagene si antibacteriene
- Perele pot contribui la stimularea funcției imunitare datorita vitaminei C, care combate daunele provocate de radicalii liberi, si a precursorilor de vitamina A (betacaroten), care imbunatatesc functia imunitara prin prevenirea inflamatiei
Para este un fruct popular pentru gustul sau suculent si dulce. Este un fruct relativ antic, felii uscate de pere fiind descoperite in pesterile elvetiene din timpul Epocii Glaciare.
Acest lucru inseamna ca perele – sau un echivalent preistoric al perelor – au fost savurate de stramosii nostri timpurii.
Perele sunt, de asemenea, documentate pe scara larga in scrierile istorice, de la „Odiseea” lui Homer si „Historia Naturalis” a lui Pliniu cel Batran pana la „Codex Arundel” al lui Leonardo Da Vinci
Timp de sute de ani, perele au fost apreciate in domeniul sanatatii umane pentru proprietatile lor antiinflamatorii, antihiperglicemice si diuretice. Dar parintii de animale de companie vor fi incantati sa afle ca si copiii lor pot beneficia de acest fruct – atata timp cat le ofera fructe proaspete si nu varianta la conserva.
Gustul suculent si dulce al perelor le face ideale si sanatoase pentru patrupezi. Nu numai ca ei se vor bucura de gust, dar vor primi si un surplus de nutrienti din fiecare muscatura crocanta.
Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre beneficiile perelor pentru blanosi.
Unde cresc perele?
Perele tolereaza o arie larga de conditii climatice, de la cele temperate la cele subtropicale. Acest lucru inseamna ca perele pot prospera in diferite tari, in principal in functie de tipul de sol si de nivelul de hidratare. Cei trei producatori mondiali de pere sunt:
1. China – 16 milioane de tone/an
2. Italia – 718.721 tone/an
3. SUA – 707.054 tone/an
Compusii fenolici ai perelor pot ajuta la atenuarea stresului oxidativ
Compusii fenolici s-au dovedit a ajuta la protejarea animalelor de companie impotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, precum si la imbunatatirea sistemului lor imunitar.
In plus, au proprietati anticancerigene, antimutagene si antibacteriene.
Acidul clorogenic este unul dintre cei mai abundenti compusi fenolici din dieta umana si s-a constatat ca are proprietati de protectie impotriva bolilor cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare si cancerul.
Acest lucru se datoreaza efectului sau asupra metabolismului lipidic si a reglarii intracelulare a glucozei.
O analiza din 2013 a constatat ca acidul clorogenic actioneaza prin reducerea glucozei plasmatice, stimularea eliberarii de insulina si inhibarea absorbtiei grasimilor.
Arbutina, un derivat al hidrochinonei, poate ajuta la combaterea inflamatiei prin diminuarea substantelor toxice generate de neutrofile.
Un studiu din 2014 a demonstrat ca arbutina ajuta la diminuarea leziunilor tisulare prin reducerea nivelului de specii reactive de oxigen din organism.
Epicatechina, un flavonoid care se gaseste, de asemenea, in ceaiul verde, poate ajuta la pastrarea fortei musculare in timpul imbatranirii prin cresterea markerilor necesari pentru dezvoltarea musculara.
In plus, s-a constatat ca epicatechina are efecte de anti-anxietate si de modificare a dispozitiei prin reglarea cailor neurotrofice.
In cele din urma, rutina, care este un glicozid flavonoidic din citrice, functioneaza ca un agent antioxidant natural, antibacterian, antispastic si citoprotector.
Aceasta a fost, de asemenea, asociata cu efecte benefice asupra colitei, rutina crescand nivelurile de glutation si reducand stresul oxidativ din colon, facilitand o vindecare mai rapida a acestuia.
Retineti ca majoritatea acestor compusi fenolici sunt din belsug in coaja perelor, un studiu din 2014 din publicatia Food Chemistry mentionand ca puteti obtine de aproximativ sase pana la 20 de ori mai multe fenolici si flavonoide din coaja decat din pulpa fructului.
Asadar, daca incercati sa profitati la maximum de acest fruct, renuntati la decojire si oferiti animalelor de companie cateva bucati cu coaja.
Informatii interesante despre pere
In diferite culturi, perele sunt folosite pentru a simboliza concepte sacre, cum ar fi dragostea, dreptatea si fertilitatea
In Egipt, perele erau sacre pentru Isis, zeita vindecarii si a magiei, in timp ce in China, simbolizeaza longevitatea, puritatea si intelepciunea
In multe culturi, perele simbolizeaza, de asemenea, inima umana, datorita asemanarii formei lor
Sporiti functia imunitara cu vitamina C si betacaroten
Perele pot contribui la stimularea functiei imunitare a blanosului, datorita atat vitaminei C, cat si vitaminei A (precursori).
Fiind un antioxidant puternic, vitamina C combate daunele provocate de radicalii liberi si protejeaza sistemul imunitar, in timp ce precursorii vitaminei A (beta-caroten) imbunatatesc functia imunitara prin reducerea inflamatiei.
Dar beneficiile nu se opresc aici!
Vitamina C este responsabila de activarea acidului folic, de transformarea colesterolului in acizi biliari si de producerea de serotonina, in timp ce beta-carotenul este responsabil de mentinerea sanatatii ochilor si de promovarea cresterii si dezvoltarii.
In ceea ce priveste continutul nutritional, animalutele pot obtine 0,375 miligrame de vitamina C si 2 UI de betacaroten din fiecare portie de pere proaspete.
Perele ofera, de asemenea, fibre
Perele contin un nivel ridicat de fibre, care sunt importante pentru promovarea sanatatii metabolice si digestive.
Fibrele actioneaza in tractul digestiv al patrupedului, ajutand la reglarea microbiotei intestinale, care, la randul sau, contribuie la mentinerea integritatii barierei intestinale si a imunitatii.
Daca pisicuta sau catelusul a suferit de un caz usor de disconfort gastrointestinal, ingerarea de fibre din fructe precum perele poate ajuta la ameliorarea simptomelor prin reglarea timpului de tranzit si optimizarea digestiei.
Un motiv bun pentru a alege perele organice
Perele ocupa locul 5 pe listele din Ghidul publicat anual de Grupul de Lucru pentru Mediu (EWG) intitulat “Ghidul cumpărătorului pentru pesticide în produsele agricole”. Drept urmare asigurati-va ca alegeti pere organice sau „fara pulverizare” pentru a minimiza expunerea la pesticide potential daunatoare, obtinand in acelasi timp cea mai buna nutritie din aceste fructe.
____
Environmental Working Group (EWG) este o organizație non-profit din SUA dedicată protejării sănătății umane și a mediului. „Shopper’s Guide to Pesticides in Produce Dirty Dozen” este un Ghid lansat anual cu lista celor mai multe și celor mai puține contaminate cu pesticide fructe și legume cultivate în mod convențional, pe baza celor mai recente teste efectuate de Departamentul Agriculturii (USDA) și de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA).
____
Mai mult, intr-un studiu din 2002 din Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetatorii au descoperit ca perele organice contineau niveluri semnificativ mai mari de polifenoli si antioxidanti decat fructele cultivate in mod conventional.
Asadar, daca va intereseaza substantele nutritive, atunci alegerea produselor organice va va oferi mai multa valoare in raport cu pretul.
Stiati ca?
Perele nu se coc bine în pom. Acest lucru inseamna ca fructele coapte pe care le primiti sunt recoltate si culese manual atunci cand sunt pe deplin dezvoltate, dar nu sunt coapte inca.
Pentru a facilita coacerea, perele sunt pastrate la temperatura camerei pana cand sunt usor moi, iar apoi sunt tinute la frigider pentru a incetini procesul.
Iata cum sa oferiti pere in siguranta animalelor de companie
Atunci cand le dati pere animalutelor, asigurati-va ca le taiati in bucati mici pentru a evita orice pericol de sufocare.
Dati perele in cantitati moderate, astfel incat sa puteti evita efectele potential daunatoare ale fructozei excesive. Optati pentru fructe proaspete in loc de pere la conserva imbibate in sirop de zahar.
O preocupare comuna pe care unii parinti de animale de companie o au in legatura cu perele este cianura care se gaseste in seminte, la fel ca in cazul merelor. Cu toate acestea, nu ar trebui sa va faceti griji – blanosul nu va avea nicio reactie adversa, cu exceptia cazului in care mesteca si consuma un numar excesiv de seminte.
Informatiile eronate despre multe fructe, legume, nuci si seminte sanatoase sunt numeroase pe Internet.
Acest lucru se datoreaza faptului ca site-urile web au etichetat toate riscurile (cum ar fi riscul ca un consum excesiv sa provoace probleme gastro-intestinale sau sa se inece cu bucati prea mari sau samburi) drept „toxicitate”, ceea ce nu este adevarat, dar au reusit totusi sa deruteze milioane de iubitori de animale de companie.
Pentru a fi precauti, cel mai bine este sa indepartati miezul si semintele inainte de a hrani animalele de companie cu acest fruct.
Pentru parintii pisicutelor, sa stiti ca ele sunt carnivore si sunt sanse sa nu fie interesate sa manance fructe de orice fel. Daca pisica dvs. manifesta interes pentru pere, poate primi in cantitati mici, nu mai mult de 10% din dieta zilnica.
Nu uitati ca, desi alimentele pentru oameni, cum ar fi perele, sunt un adaos sanatos la dieta patrupezilor, ar trebui sa le oferiti doar ca rasfat sau gustare.
Perele si alte tipuri de gustari ar trebui sa reprezinte doar maxim 10% din consumul zilnic de calorii, pentru a va asigura ca acesta primeste suficienti nutrienti esentiali pentru a-i sustine sanatatea generala.
Articol tradus de Echipa Cattitude Brands cu scop educational si informativ. Sursa Barksandwhiskers. Link catre articolul original mai jos. Cattitude Brands nu detine textul original al acestui articol. Toate creditele merg la autorul de drept.
https://www.barkandwhiskers.com/2023-09-14-can-you-feed-pears-to-your-pets/